Вода – важлива частина життя людини, адже бере участь у всіх процесах організму. Щоб підтримувати нормальну життєдіяльність, варто регулярно поповнювати баланс рідини. Є багато думок щодо користі кип’яченої води. В цій статті розберемо, яку воду краще пити: сиру чи кип’ячену.

Користь та шкода кип’яченої води
Вода після кип’ятіння отримує багато таких переваг:
- покращення смакових якостей;
- знезараження від шкідливих організмів;
- безпечність для приготування їжі дітям.
Кожна з цих позитивних якостей буде ефективнішою через попередню фільтрацію води. Але існують певні регіони, де доступ до якісної, чистої води утруднений, тому кип’ятіння є єдиним способом покращити її якість.
Відомо, що процес кип’ятіння води не знищить усі речовини, які є в її складі. Наприклад:
- важкі метали – свинець, ртуть, кадмій;
- хімічні сполуки – пестициди, органічні розчинники;
- нерозчинні речовини, такі як пісок, мікропластик;
- радіоактивні домішки.
Тому й кип’ячена вода може бути небезпечною для вживання. Якщо у вашому місті погана якість води, подбайте про встановлення додаткових систем фільтрації.
Скільки градусів треба для кип’яченої води?
Відомо, що процес кип’ятіння відбувається при температурі 100 градусів. Проте, якщо бажаєте вживати таку воду, краще зачекати, поки вона остудиться. Для цього варто залишити її на кілька годин, таким чином зникне хлор, а інші речовини випадуть в осад.
Чому не можна пити кип’ячену воду?
Для відповіді на це питання варто визначити, що термічна обробка руйнує структуру води, корисні сполуки у складі, через те її часто називають “мертвою”. Під час кип’ятіння хлор поєднується з органічними складниками та перетворюється на тригалометани, що є більш небезпечними для людини. Ще висока температура видаляє зі складу води необхідний для організму кисень.
Чи можна пити кип’ячену воду з крана?
Санітарними нормами прописано, що пити водопровідну норму можна. В них зазначено, що вміст міських водопроводів не є небезпечним для здоров'я людини. Кількість солей, хлору та бактерій у складі не перевищує норму. Проте, якщо поглянути на реалії життя, то це зовсім не так.
У великих містах водопроводи містять всю таблицю Менделєєва. Якщо регулярно вживати такі продукти, то це приведе до проблем із суглобами та нирками. При термічній обробці всі ці елементи осідають на дно посуду. Тому кип’ячена вода не є такою корисною для людини, як сира. Хоча і в очищеному продукті, можуть міститися ртуть та нітрати. Навіть при кип’ятінні вони нікуди не діваються, а чим довше буде тривати термічна обробка, тим більшою буде їх концентрація.

Чи можна пити кип’ячену воду?
Для того, щоб зрозуміти, чи можна пити кип’ячену воду, треба поглибитися в розуміння її властивостей. Якщо вода буде кипіти один раз, то вона допоможе очистити кишківник та покращити засвоєння їжі. Також експерти вважають, що кип’ячена вода є м’якшою за сиру. Вживаючи її, покращується обмін речовин та циркуляція крові, а ще проходить спрага.
Рекомендовано кип’ятити колодязну та джерельну воду близько 10 хвилин, але тільки після того, як ви дізнаєтесь її склад та впевнитеся у відсутності бактерій та мікробів.
Тому, чи корисна кип’ячена вода, можна відповісти неоднозначно. Так, в ній є корисні властивості, але є й шкідливі характеристики. Серед корисних ознак виділяють виведення токсинів, активізацію ендокринної системи, нормалізацію травлення, стимуляцію роботи нервової системи.
Максимальна користь від кип’яченої води буде лише тоді, коли буде використовуватися чиста, джерельна вода. Краще придбати її в магазині. Обробка високою температурою необхідна лише в літній період, коли дія бактерій максимально небезпечна. Багато вчених упевнені, що саме сира вода насичує клітини поживними речовинами, допомагаючи проникати всередину активних елементів.
Часто люди використовують кип’ячену воду для схуднення. Дійсно, регулярне наповнення водного балансу забезпечує зниження ваги. Також теплу воду застосовують під час застуди – достатньо трішки рідини, щоб запустити організм та почуватися добре впродовж дня.
Зрозуміло, що кип’ятіння води дає знезараження від шкідливих домішок та бактерій, а ще хімічні сполуки осядуть на дно. Проте не варто забувати, що процес термічної обробки не дасть 100% гарантії для безпечного вживання.