Алекс Якутов – ресторатор, який відкрив кілька закладів. У 2021 році був пекельним шефом в оновленому кулінарному проєкті на Новому каналі. Суворий суддя вирішував, хто стане переможцем кулінарної битви. Дізнаємось більше про життя та кар’єру відомого кулінара.

Біографія Алекса Якутова
Народився Алекс Якутов 19 вересня 1975 року в м. Маріуполь, Україна. Справжнє ім’я Алекса Якутова Олександр. Кулінарією почав цікавитися ще з дитинства. Перші спроби самостійного готування були в 6 років. Проте вчитися хлопець пішов у Якутське командне річкове училище, де багато часу проводив у камбузі. Він займався приготуванням страв й завжди отримував позитивні відгуки від команди. Після закінчення навчання Алекс пішов до кулінарної школи.
Спочатку хлопець навчання в Москві, а потім в знаменитій італійській школі. Заради навчання в Італії довелося продати машину. Алекс їздив по світу, щоб отримати досвід від найкращих кухарів.
Алекс Якутов свого часу був бренд-шефом ресторану «Хряк. Будинок м’яса і пива» в Чернігові. Саме цей заклад отримав національну ресторанну премію «Сіль» як найкращий м’ясний ресторан.
Потім він переїхав до Києва. У 2016 році став шеф-кухарем ресторану «Гра з вогнем», який здобув престижну нагороду «Пальмова гілка».
У 2017-му, в День Незалежності України, Якутов організував звану вечерю в Раді Європи та став одним із головних популяризаторів сучасної української кухні.
Згодом він відкрив власний ресторан «Публіцист», де звичні українські страви подають у новому, креативному форматі. Тут можна скуштувати, наприклад, борщ із кімчі, голубці з качкою та гречкою чи солоні сирники з сальсою. У 2020 році «Публіцист» став фіналістом премії «Сіль» у номінації «Відкриття року».
Чоловік одружений. Разом з Алексом Якутовим у ресторані працює його дружина — вона відповідає за десерти. В Алекса Якутова є діти: син.
Нагороди Алекса Якутова:
- ресторанна премія «Пальмова гілка»: бронзова – у 2015 році, срібна – у 2016-му;
- у 2017 році давав звану вечерю сучасної української кухні, присвячену Дню Незалежності України, в Раді Європи, Страсбург, Франція;
- амбасадор італійської школи IFSE в Україні.
Професійний шлях талановитого чоловіка продовжує розвиватися й до сьогодні.

Телевізійна кар’єра Алекса Якутова
У 2021 році стартував телевізійний проєкт "Пекельна кухня", де Алекс Якутов брав участь в ролі строгого судді.
У проєкті “На ножах” Алекс Якутов дає ресторанам, які опинилися на межі краху, другий шанс. Вони хотіли отримати гостей та прибуток, а отримали лише збитки та гірке розчарування. Команда на чолі з шефом допомагає закладам вийти з цієї кризи.
У 2025 році у проєкті “Майстер Шеф” Алекс Якутов перевіряв на знання та навички молодих аматорів. Він приготував 5 цікавих напоїв на основі українських смаків. А кожен з учасників мав вибрати один напій та приготувати страву, яка буде підкреслювати його смак.
Алекс Якутов – талановитий шеф-кухар, ресторатор з багатим досвідом роботи. Недарма з дитинства мріяв стати кулінаром. Сьогодні його страви полюбляють та шанують українці й гості країни.